Dalış Ekipmanları

Dalış Ekipmanları
Derin Dalış

30 Haziran 2014 Pazartesi

DALIŞ ELBİSESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?


DALIŞ ELBİSESİ ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ ?

  • Dalış elbisesi hangi amaçla kullanılacak öncelikle bunun tesbiti gerekir Scuba, Zıpkınla balık avı, Serbest dalış, Su üstü sporları:
  • Scubada kullanılacak dalış elbisesi kendi arasında 3 guruba ayrılır. Islak, Yarı kuru, Kuru tip dalış elbiseleri.
  • Islak tip dalış elbiseleri 3-5-7 mm kalınlıkta, Alt mono üst başlıklı kısa kollu şort tipi, yada tek parça başlıklı mono olabilir. mono elbiseler genellikle arkadan fermuarlı, Üst kısım önden fermuarlı içi ve dışı jarse kumaş arada 3-5-7 mm. kalınlıkta neopren malzeme vardır. Scubada kullanılacak ıslak tip elbiselerin kolları ve bacaklarında kolay giyilip çıkarılabilmesi için fermuar bulunması gerekmektedir.  Dalış yapılacak yerin su sıcaklığına göre elbise kalınlığı belirlenir.
  • Yarı kuru scuba dalış elbiseleri aynı özelliklere sahip olup el ve ayak bilekleri ile boğaz kısımları smoot neoprenden contalıdır. Ayrıca fermuarlarının sızdırmaz olması gerekmektedir. Genellikle 5-7-9 mm kalınlıkta tek parça mono kıyafettir. Başlığı haricen kullanılır. Yarı kuru dalış elbisesinin içine çok az su girse bile vücut suyu çabuk ısıtır üşümeyi engeller. Genellikle kış dalışlarında kullanılmalıdır.
  • Kuru tip dalış elbiseleri Çok soğuk sular için kullanılır kesinlikle içine su almaz. Tek parça tulum şeklinde başlıklı, özel yekpare çoraplı, genellikle omuzdan veya göğüsten sızdırmaz fermuarlı olup içine özel polar tulumu satılmaktadır. Kuru tip dalış elbisesi değişik kalınlıklarda özel naylon malzemelerden, sıkıştırılmış neopren, ve kalın neopren malzemeden olmak üzere değişik şekillerde üretimi yapılmaktadır. Genellikle Arama kurtarma ekipleri, Sanayi dalgıçları ve çok soğuk sularda sık dalış yapan kişiler tarafından tercih edilmektedir.
  • Serbest dalış kıyafetleri genellikle dışı smooth içi opencel neopren malzemeden olup bazen ortasına jarse olan sandviç neopren denilen malzemeden 1-9 mm arasında değişik kalınlıklarda tek parça sırttan fermuarlı mono olarak üretilmektedir. Giyip çıkartırken yırtılmaması için muhakkak şampuanlı su veya özel solusyonlar kullanılmalıdır. Çok yumuşak ve rahat bir elbise olmasına rağmen çok kolay yırtılabilir.
  • Zıpkınla balık avı kıyafeti iki parçadan oluşur. Alt pantolon tipi göğüs altına kadar, üst başlıklı kazak tipi bacak arasından geçen bir parça üzerinde kilit sistemi veya cırt bulunur. Malzemenin içi opencell neopren dışı smooth veya jarse olabilir. Elbise kalınlıkları 3-5-7-8-9 mm. olarak su sıcaklığına göre tercih edilmelidir. Zıpkın kurmak için göğüs pedi, diz ve dirseklerde deforme olmaması için özel takviyeler olması gerekir. Yazın akdeniz için 3 mm yeterli olurken, karadenizde 5 mm tercih edilmelidir. Su sıcaklığının 12 derecenin altına düştüğü yerlerde 7-8 mm kalıklıkta elbise tercih edilmelidir.
  • Su üstü sporları için dalış elbisesi 1-3 mm arası kalınlıkta shorty sırttan fermuarlı, başlıksız, içi dışı jarse ortası neopren malzeme olan kıyafetler tercih edilmelidir.
DALIŞ ELBİSESİ NASIL GİYİLİR?


                                                                                                              Derin dalış malzemeleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder